čtvrtek 4. července 2013

Rámus

To jsme se takhle jednou chtěli vypravit na výlet a jako už v minulosti to měl být výlet tematický. Tentokrát znělo zadání jasně: zámek s parkem.

Po prvním rychlohledání se objevilo několik kandidátů a mezi nimi vyhrála Vlašim. Sice jsme tam už byli, ale je to poměrně dávno, navíc to není daleko, prostě jsme měli během chvilky jasno.
Takže jsme vyrazili směr Benešov, odtamtud na Vlašim a k zámeckému parku.
Jen jsme dorazili k bráně, zaslechli jsme nezaměnitelné tuc-tuc, které se vstupem do parku ještě zesílilo. Podívali jsme se na sebe, otočili se a vydali se na zpáteční cestu. Procházka v rámusu by nás ani jednoho nepotěšila.

Co je to v lidech, že tak rádi v rámci oslav a zábavy produkují hluk? Prakticky každé výročí, každá významnější událost je doprovázená vhodným rambajsem. Někdo pořádá ohňostroj, někdo střílí do vzduchu, někdo si zazpívá, někdo pustí naplno zesilovač.
Z pocitu toho dotyčného to chápu, bohužel dnešní doba umožňuje snadno a bez námahy naplnit decibely široké okolí. Tady vidím problém. Co se líbí jednomu, může jiného obtěžovat až k zbláznění. Soucítím s lidmi, kteří bydlí v okolí místa, kde se koná rockový festival nebo dokonce technoparty. Před tímhle se nedá utéct. Nedá se schovat. Ani se nedají zavřít uši.

Nás to stálo jeden nepovedený výlet.

3 komentáře:

  1. Souhlas. A to jsem ten, který ten rámus občas připravuje. Jistěže, beatový festival hraný potichu je nesmysl. Ale ještě jak jsem bydlel nad druhou nejživější křižovatkou v Ocelovém srdci republiky, stávbalo se nad ránem, že projíždělo jen osamělé auto. Moderní, tiché. Ale už z dálky byly slyšet jeho reproduktory. Ano, ono "tuc-tuc-tuc". A pak se to zase pomalu vzdalovalo.
    Jenom si představuji, jaká to musela být intenzita UVNITŘ toho auta. A jaký sluch měli pasažéři po několika takových jízdách.

    Ale nakonec: naslouchátka jsou čím dál tím dokonalejší a nejsou tak drahá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsou zajímaví ti, co mají v uších sluchátka v tramvaji a minimálně tucání je slyšet do vzdálenosti několika metrů i přes zvukové pozadí tramvaje. Několikrát jsem dokonce poznal, co dotyčný poslouchá.
      Moc by mne zajímalo, jak intenzivní je to v hlavě toho člověka.

      Vymazat
    2. Auta, jejichž subwoofer je součástí pohonu vozu, by za ten randál měla chytat pokutu, mastnou. Ničí-li si někdo sluch tímto způsobem, nebo řevem „špuntů“ do uší, měl by si ta naslouchátka platit ze svého.

      Vymazat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.