pondělí 9. července 2018

Přetekl okap

Tak dlouho nepršelo, až jsem se začal těšit, že zaprší. Pak začalo pršet, ba přímo lít, že jsem se radoval jako malé děcko. Do chvíle, kdy jsem ucítil vlhko a koukl jsem se do rohu.

Po chvilce pátrání jsem zjistil, že nám přetekl žlab, voda se dostala na půdu a protekla až k nám. V odtoku ležel mrtvý holub a kolem spousta svinčíku.
Žlaby se povedlo vyčistit, půda vyschla, ale na stropě zůstaly odporné mapy.
Abychom nemuseli vše vystěhovávat, prohlásila moje žena, že zkusíme sehnat nějaký nástroj, který moc necáká, takže to, co tam je, bude stačit přikrýt fólií. Tak jo. Dojeli jsme do vhodného hobbymarketu, koupili tam váleček s nádržkou na barvu, kýbl barvy a ještě pár blbin.

Nastal den D, nebo možná spíš M. Zakryli jsme nábytek a rozdělali barvu do kyblíku. Pak jsem sestavil nástroj, zasunul násosku do barvy a začal nasávat. Táhl jsem páčkou pístu, v kyblíku to bublalo, ale barva do váálce netekla žádná. Zkusil jsem to několikrát, celý strojek několikrát rozebral a zase složil, ale nic.
Nakonec došlo na návod. Nic.
Dozvěděl jsem se, že jsem nešika, nebo je to vadný výrobek.
I vyrazili jsme do obchodu, vystáli si frontu u paní, co organizuje reklamace a vracení zboží. Pak jsme dostali průvodku a nakráčeli k pultu barvy - laky - malování. Poté, co odbavili několik zákazníků, co si nechávali namíchat odstín na míru se nás ujali.
Popsali jsme problém, pan prodavač uchopil nástroj, prohlédl ho, připravil si vlastní kyblík s vodou, zasunul násosku, zatáhl a nic.
Rozebral celý stroj a prohlásil, že nasávací válec je vyschlý, promazal ho přiloženým silikonem, znova všechno poskládal, zasunul, zatáhl a nic.
Po asi třech pokusech nám nabídl výměnu. Došli jsme si pro nový kus a chtěli ho pro jistotu vyzkoušet. Složil, zasunul, zatáhl a nic.
Pak našel návod, dlouho ho študoval, použil takový divný chvat, zasunul a nasál!
Pak mi ten trik ukázal, já si to zkusil a nasál taky! Společně jsme zanadávali na výrobce, na návod a vůbec, domluvili jsme se, že si odneseme ten původní a vrátili se domů.

Jakmile se mi povedlo nasát barvu, podařilo se to nakonec i přemalovat. Chtělo to hodně vrstev, trvalo to dva dny.
Váleček cáká minimálně.
Je to s ním dřina. On normální váleček je poměrně lehký a barvy v něm moc neulpí. Do tohohle se vejde půllitr a to je znát. Navíc je dlouhý, takže se s ním dosáhne daleko, ale překáží.
Nasávání je fuška, husté barvě se do válce nechce, navíc se musí jednou rukou přidržovat násoska. Takže jsme ke konci nasávali ve dvou. Já držel násosku, ženu tahala.

Výsledek se nakonec vcelku povedl. Třeba ještě letos zkusíme nějakou větší plochu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.