úterý 5. února 2013

Přechylování

Před krátkou dobou jsem dočetl knihu Žítkovské bohyně a pak narazil na články, které se vyjadřují k přechylování nebo nepřechylování českých jmen.
Hlavní problém, na který se naráží je neschopnost nepřechýlené jméno skloňovat. Viz například článek na Šumavákovi.
Ovšem v knize jsou hrdinky označované ženskými tvary zcela běžně, Surmena, Mahdalka, Ruchárka, i když v úředních dokumentech jsou zapisovány jako Surmenová, Mahdalová, Ruchárová. Oboje tvary jdou samozřejmě skloňovat docela dobře a bez problémů.
V obecné řeči se tenhle tvar používá docela běžně, nikomu asi nebude dělat problémy prohlásit, že ve filmu Dalskabaty, hříšná ves hraje Plajznerku Bohdalka.
Co kdyby tohle byla cesta? Je možné, že se prosadí, možná ne.

Určitě je problém v tom, co se může a co nemůže zapisovat do matrik. Přiznám se, že jsem v tomhle ohledu příznivcem co největší volnosti. Většina rozumných lidí si poradí s tvary svého jména lépe než běžný úředník. Projeví se to zvláště tam, kde jméno je původu cizího a přidat -ová se k němu dá mnoha tvůrčími způsoby. Pak se mohou, zvláště pak při dostatečném zatnutí úřadu, objevovat perly dříve nevídané a neslýchané. U českých méně obvyklých jmen je tu možnost se podívat, jak se jmenovala tchyně.
Zkuste si pár přechýlení: Montesquieu, Mirabeau. Přijde mi, že v podobných případech je nejlepší jméno nechat a používat ho jako nesklonné, u takových Agathy Christie nebo Marilyn Monroe jsme si už zvykli.

Na závěr jedna drobná hrátka s jmény čistě českými. Když se pán jmenuje Kočí nebo Krejčí, jak se bude jmenovat jeho paní?

2 komentáře:

  1. Je to asi tak, jak je psáno. Nepřechylovat je módní, zavání to jakousi "světovostí". Hlavní problém pro obyvatele České kotlinky vzniká, pokud je křestní jméno neurčitého rodu. Pak jeden neví, jestli je to pán nebo slečna - u nás se tohle slovní rozlišení často neuvádí - dokonce se tomu některé "bojovnice za pohlavní rovnost" zuby nehty brání. No - každá doba má něco...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taková Evelýna Waughová by mohla vyprávět, kdyby uměl ten pán česky ;o}

      Vymazat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.