pondělí 18. srpna 2014

Kvóty

V poslední době se vyrojily požadavky na kvóty na kandidátkách do voleb.

Nabízím jeden z méně obvyklých pohledů na možný výsledek podobných snažení. Je důležité uvážit i to, jak nějaké opatření změní chování voličů. Minimálně těch, co si u urny uvědomují, co dělají.

Kromě vlastního hlasu pro stranu mají u nás voliči ještě jeden prostředek, preferenční hlasy. Jedná se o mocný prostředek, jak se mohli přesvědčit tam, kde voliči „vykroužkovali“ kandidáta z čela kandidátky mimo parlament.
Jednou z možných strategií bylo kroužkovat ženy. Pokud se pro to někdo rozhodl, zvýšil pravděpodobnost, že budou zvoleny a změní se tím poměr od toho, co bylo na kandidátce. Je to zcela legitimní přístup. Nemám představu, kolik procent kroužkujících ho použilo, ale možná se nějací najdou.
Jednou z možných strategií bude kroužkovat muže. Pokud se proto někdo rozhodně, zvýší pravděpodobnost, že budou zvoleni a výsledek nebude odpovídat představám těch, kdo zaváděli kvóty.
Netuším, kolik se takových najde, ale nebude jich málo.

Popsaná situace je prakticky neopravitelná, bez nějakého výraznějšího zásahu, na kterém by bylo ještě více vidět, jak moc sociální inženýři pohrdají voliči a demokracií.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.