pátek 3. července 2015

Jak vybíráme výlety

Ptali se mé ženy, jak si vybíráme cíle našich výletů.
Je to celkem složitý proces, ale ustálil se nám na celkem jednoduchém mechanismu. Koukáme se na různé výletnické portály, koukáme, kdo o jakém výletu napsal a necháme se inspirovat. Pak společně posbíráme pár tipů a následně vybereme, na co máme oba dva největší chuť.
Základní kriteria jsou, že tam musí být pěkně a ještě jsme tam nebyli nebo už nebyli dost dlouho. Jsou místa, kam se vydáváme častěji, třeba Průhonice. Je to blízko, dají se obcházet mnoha způsoby a v každou roční dobu vypadají jinak.
Poslední dobou do našeho výběru ještě přibylo kriterium přiměřeně snadné cesty, ale to už není tak kritické, jako to bylo před rokem, přece jenom se už lépe chodí do kopce a stoupání není tolik kriticky omezující. I když už nejsme nejmladší - kdysi jsme se třeba vydali na Radhošť od Pinduly, tam je převýšení přes 600 m, přitom na Radhošť jede autobus.
Důležité je, že jsou výlety, které potřebují určitou roční dobu nebo počasí. Nemá cenu vyrazit k vodopádu, když nastala sucha, je lepší se tam vydat po dešti. Na koniliškovou louku má smysl vyrazit, když kvetou konilišky. Na poutní místo nejlépe o pouti. Jeden takový výlet už leta odkládáme, nějak se ne a ne trefit.
Zkušenost je taková, že výlety, které ze začátku vypadají absurdně, se kolikrát hodně povedou a naopak ty perfektně připravené jsou horší.
Docela by mne zajímalo, jestli a kam se vypravíme o nadcházejícím prodlouženém víkendu. Podle počasí by mne lákala Česká Sibiř nebo nějakou mrazovou kotlinu. Lednice zní lákavě, ale jednak název klame, jednak je to daleko.

Kdysi, ještě s malým dítětem jsme vymysleli takovou legraci. Každý si vymyslí jedno až dvě místa, kam by se rád podíval. Každý cíl se napíše na papírek, papírky se hodí do klobouku a před odjezdem se vytáhne jeden papírek a tam se pojede.
Na první pokus jsme dali dohromady čtyři papírky. Dítě toho moc nenavrhovalo, neměla tenkrát ještě zkušenosti.
Už nevím, co všechno jsme měli v osudí, ale první vytažený výlet byl na Červenou Lhotu. Moc se povedl. Bylo tam moc hezky, zámek je rozkošný, pohádkový. Rybník jsme odešli kolem dokola, projeli jsme se po něm na lodičce. Je to už spousta let, ale vzpomínám na to dodnes.
Ještě několik dalších výletů se povedlo. Další rok se už tolik nepovedl, párkrát se losování nepovedlo a nakonec už jsme toho nechali.
Ovšem ten první rok byl moc prima.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.