úterý 11. října 2022

Bezpečnost především

Bezpečnost je důležitá, zejména pak v dopravě, ovšem všechno musí mít míru.
Bohužel v očích mnoha lidí a často takových, kteří se prohlašují za experty, se bezpečnost dopravy scvrkává na omezování rychlosti a blokování průjezdu. Přitom z mého pohledu a z mé zkušenosti je toto cesta nesmyslným směrem. Pomalá jízda s řadou dodatečných bloků vede pouze k větší únavě a zvýšenému stresu. A únava a stres za volantem vedou pouze a jedině k horšímu soustředění a tedy k větší pravděpodobnosti chyby. Tedy v konečném důsledku k přesně opačnému stavu, než bylo zamýšleno.

Pojďme si popsat takový malý příklad.
Řidič vyráží od domu v zóně 30 do labyrintu jednosměrek. Přitom všude musí počítat s cyklisty v protisměru, protože oni tak jezdí, i když to není dovoleno. U většiny křižovatek je tu retardér, tu zvýšený střed křižovatky. Některé retardéry jsou příčné, někde jsou žluté puntíky, někde červené polštáře.
Jen opustí labyrint 30 ocitne se na Konevově (Hartigově) slalomu. Tam už aspoň nepotká cyklisty - je zde pro ně vyznačený pruh.
Na jeho konci se dostane do omezení, které je špatně označené a kde vzniká řada kolizních situací. Po asi tak půlhodince, v horším případě i hodince se konečně dostává k normální silnici a někdo se diví, že jede jako cvok.

Kdy se začnou úpravy dělat tak, aby neubližovaly?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.