středa 10. prosince 2014

Proč to netestovat na parlamentu

V nedávném příspěvku  jsem se pozastavil nad jedním politickým nápadem. Dostalo se mi návrhu, aby se takové věci napřed zkoušely na parlamentu. Obecně by to byl dobrý nápad, ale v tomhle konkrétním případě by se nepovedl.

Jak by takový proces testování vypadal. Na všechna místa parlamentu (sněmovna, senát), kde se platí, by se namontovala (testovací) aplikace, na ministerstvu financí by se zapnul testovací server. Nevím, kde všude se v parlamentu platí. V bufetech, jídelnách, možná tam mají nějaký krámek, kadeřnictví, tohle fakt nevím. Na záchodkách ne (to by dokonce bylo špatně, ale to je na samostatný článek). Každopádně těch míst je asi tak pár desítek, kdyby se do testu přidala i ministerstva, tak to bude do stovek.
A tady přichází ke slovu má profesionální deformace a zkušenost.
Při takovémhle pokusu, kde poběží tu a tam nějaká transakce, i kdyby se přetrhli, tak víc než tisíc za minutu neudělají, může všechno běžet krásně. Ovšem v reálném životě poběží těch transakcí o několik řádů více. Jen si zkuste odhadnout, kolik je u nás pokladen v hypermarketech, supermarketech, samoobsluhách, krámcích, kolik je opraven, zmrzlinových stánků, hospod, ba i těch veřejných záchodků. A to už se ten problém dostává někam úplně jinam. Na všech vrstvách, od přenosu dat, přes zpracování až po ukládání.
Druhá věc, která bude vypadat jinak, bude připojení. Parlament nepojede na žádném šmejdu a velmi pravděpodobně budou jeho infrastrukturu používat i ti, kdo jsou tam v nájmu. Ovšem ty stánky, veřejné záchodky, malé provozovny, řemeslníci a podobní budou používat všechno možné. Všechno možné nemusí být stoprocentně spolehlivé, takže se to velmi často projeví a projevuje tak, že jedno a to samé dato se musí poslat do oběhu víc než jedenkrát. Někdy se to spojení rozpadne v tom nejnevhodnějším momentu. Takže se opět dostáváme někam jinam než u pokusu.
Protože se bude jednat o investici a protože investice do IT jsou známé jako černá díra, bude se šetřit. Bude se šetřit na základě politického rozhodnutí. Vysvětlit politikovi, že některé parametry nesouvisí lineárně, to bude velká dřina. Nemusí se povést.

Na poslancích, senátorech, ministrech a podobných lidech můžem zkoušet všelicos. Ale tady to není dobrý nápad. Pokud bude vypadat OK, infrastruktura se vynásobí vhodnou konstantou. A dopadne to jako vždycky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.