úterý 12. července 2016

Letní čas v okolí slunovratu

V článku Od slunka do slunka jsem popisoval, co mi vadí na letním čase v době, kdy se ručičkami hýbe. Ale takhle kolem slunovratu je to fajn, mít dlouho do večera světlo.

Ano, pro toho, kdo se chce bavit, tak určitě.

Jenom je ještě taková jedna drobnost a to je teplota v okolí. V létě bývá vedro. Přes den větší, v noci menší. Některé roky je to horší, letos je to zrovna o trochu lepší.
Letos stačí doma větrat přes noc, teplota v bytě neuletí nad snesitelnou míru a je to. Ale větrání má smysl, až když venku není tepleji než vevnitř, jinak si jenom dovnitř zatáhnem teplý vzduch a moc to nepomůže. Takový okamžik nastává někdy v 8, někdy v 11 večer, podle toho, jak slunce rozpálilo dvorek. Větrat by mělo smysl klidně do půlky dopoledne, ale to si může dovolit málokdo, většina okna zavírá před odchodem do práce.
A tady je právě ten zádrhel. Zavření oken je konstantní, závisí na tom, kdy jeden odchází do práce. Ale to otevření by mohlo být místo v 8 až 11 letního času v 7 až 10 normálního. Vůbec bych se nezlobil.

Takže mě střídání času obírá o hodinu větrání denně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.