neděle 1. října 2017

Podzimní zahrady

Letos jsem si opět vybral dovolenou až v září. shodou okolností se nám povedlo obejít několik zahrad.

Jako první jsme navštívili školní botanickou zahradu v Malešicích. Já byl vždycky přesvědčen, že jsou to Hrdlořezy, ale opravdu se má jednat o Malešice, zahrada je celá v nich. Zahrada je moc pěkná, s rybníčkem.
Na podzim už toho moc nekvetlo, ale na procházení to bylo moc příjemné, jediný, koho jsme potkali byl hlídač.

Nad zahradou stojí krásná budova - Jiráskova vila, někdy také braná jako Malešický zámek. Dá se vystoupat až k ní, ale mi ji raději obdivovali zdola.


Ještě mne tam zaujala popiska k ořešákům. Pro lidi nic moc, ale veverky se po nich mohou utlouct.


Další zahradu jsme navštívili v Průhonicích, dendrologickou. Opět jsme tam byli skoro sami, potkávali jsme až na dvě dámy jenom zaměstnance zahrady. Tady se už příroda z kraje podzimu vyřádila víc. Těch zlátnoucích listů už se přece jen pár objevilo a do toho i spousta krásných kytek.
Mají tam i prodejnu, takže záhony jim rovnou slouží jako předváděcí místo.
Další z našich cest do parků vedla na Dobříš. Už jsme tam kdysi byli, tenkrát to bylo na začátku jara. Pamatuji si, že nás tenkrát park zklamal, protože vypadal smutně, ještě nerozkvetle a ani tam nebyly lavičky, kde by se dalo na chvíli sedět.
Ani letos to nebylo o mnoho lepší. Lavičky tam byly, spousta podzimních kytek kvetla. Ale ten francouzský park vypadá tak nějak neupraveně, nepořádně. Zdá se, že šetří na zahradnících. Do té části před zámkem se nedá nijak dostat. Je tam velká plocha, která je kolem dokola obklopená živým plotem a uprostřed přitom nejsou záhony. Hezky by se odtamtud fotily sochy, ale nejde tam vejít.

Mnohem hezčí je anglický park, který je o kousek vedle. K tomu troška neuspořádání patří.
Navíc je celý zelený a vysloveně láká. k procházení. Mít jenom o chvilku víc času, tak jsme ho prochodili důkladněji.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.