sobota 20. dubna 2019

Odpočinkové dni

U nás doma jednou za čas usoudíme, že potřebujeme odpočinkový den. Většinou vydržíme nějakou dobu odpočívat, ale někdy se pustíme do úklidu nebo nějaké jiné domácí práce. Poslední dobou se ale odpočinkové dni zvrtávají extrémně.

Začalo to před pár týdny, kdy se Petře zalíbilo v okenním vysavači. Měli ho v akci. Na regále byla poslední krabice, tak ji popadla.
Doma jsme zjistili, že v krabici chybí nabíječka. Takže v sobotu jsme vyrazili do obchodu, pohovořili  s panem vedoucím a dostali nabíječku.
V neděli jsme se rozhodli zkusit umýt okna. Šlo to dobře, ale strojek trochu protékal. To je otrava, ale dalo by se s tím existovat. Ovšem u třetího okna se u rozprašovací lahvičky ulomila rozstřikovací páčka.
Takže zpátky do obchodu, opět pohovořit s panem vedoucím. Dostali jsme zpátky peníze a bylo.
Ovšem v rámci mytí oken se nám zasekly u jednoho okna závěsy, takže kromě vracení ulomeného křápu jsme to vzali ještě pro novou garnyž.
Takže štafle, sejmout starou garnyž, namontovat novou, poštelovat a nakonec pověsit vyprané záclony a závěsy.

Během téhle složité akce se obnažila překousaná žaluzie. Inu, na podzim jsme si přivezli kotě a někde se potřebovalo pocvičit. Petra našla na internetu návody, objednali jsme náhradní díly a byli připraveni na další odpočinkový den.
Sundaná žaluzie.
Vyndat podle návodu převod, povolit kolečko, vsadit navíjecí pásku, utáhnout kolečko. Na jedné straně se to povedlo napoprvé, na druhé až napotřetí.
Odstranit žebříček. nasadit nový žebříček, připevnit ho a protáhnout všechny lamely.
Protáhnout silon a připravit ho.
Přidělat připravenou žaluzii na okno.
Po přidělání se zjistí, že žaluzie nejde úplně vytáhnout, protože řetízek se zasekává o spojku.
Sundat žaluzii, uvolnit, posunout řetízek, opět smontovat a namontovat žaluzii na okno.
Seřídit pásky tak, aby se žaluzie vytahovala rovnoměrně. Přidělat a přitáhnout silonová lanka.
Hotovo.

Tak jsme se těšili, že budou Velikonoce, čtyři volné dni a odpočineme si.
Na Zelený čtvrtek jsme vyprali, na Velký pátek se prát nemá. Prádlo jsem pověsil a při pověšení posledního kousku se naše koupelnové šňůry rozhodly odporoučet a vyrvaly se ze zdi.
Zkusil jsem namontovat novou hmoždinku, ale vyletěla taky.
Jelikož staré šňůry už nechtěly držet zaaretované a měli tendenci vyklouzávat, nakoukl jsem na internet a zjistil, že prodávají prakticky stejné vysouvací šňůry. Objednal jsem, v pátek pro ně zajel, pak si ještě nakoupil šroubky a začal montoval. Nebyla to žádná legrace. Tyhle moderní šňůry totiž nemají aretaci, ale nastavují se zkrácením šňůr, které se pak vytáhnou až na doraz. Při zkracováni se občas šňůry odporoučí z bubnu a namotají se na osičku. Celý strojek se musí sundat, šňůra odmotat, srovnat a stroje se přidělá zpátky. Tuhle akci jsem absolvoval třikrát, na konci jsem už odmotával z osičky bravurně.
Ovšem po pověšení nových šňůr jsme zjistili, že se na ně blbě věší, nový strojek je totiž užší, zato je v něm o šňůru víc.
Takže došlo na další demontáž a montáž. Skončily tam zpátky ty původní, u kterých jsme se rozhodli nespoléhat na aretaci, ale taky jsme zkrátili šňůry.
Tak natažené prádelní šňůry jsme už dlouho neměli.

A je to.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.