čtvrtek 18. února 2016

Za teplem

V zimě je výběr výletních cílů menší, většina hradů a zámků má zavřeno, některé cesty jsou hůř schůdné, tak je každý cíl cenný.

Ovšem jsou výlety vyloženě zimní.
Jedním z takových je výstup na kopec Boreč, který má takovou zajímavost - ventaroly, což jsou průduchy v suti, které v zimě nasají u úpatí studený vzduch, v podzemí ho ohřejí a nahoře zatepla vypustí. V létě se provoz automaticky obrátí.
Nejlepší čas je tedy, když malinko mrzne a leží sníh. Pak člověk doleze na vrchol a je tam místní jaro.
Letos se ale nepodařilo trefit vhodný termín, tak jsem vyrazili v polovině února v počasí poměrně teplém.
Vyrazili jsme z Režného Újezda po naučné stezce. Kopec vykukuje kousek za kapličkou.
Po pár metrech je studánka.

 Cesta poskytuje zajímavé výhledy, všude kolem je kopců spousta. Milešovka, Lovoš, Ostrý, další Ostrý, Lipská hora...
Na samém vrcholu jsou místa s teplým průvanem. Ve skoro jarním počasí to nebylo tak výrazné, ale je to cítit. Vzduch je teplejší a vlhčí. Přímo u průduchu se mlží brýle i objektiv.



U cesty dole ve vsi mají kouzelný kiosek. Mají otevřeno celý rok, koneckonců, je to tu cíl, který stojí za to celoročně.
Kromě limonády a tatranek tam mají i patchwork a látkové panenky.
A kočky jsou tam také sympatické.

Chtěl jsem na závěr napsat, že stačilo týden počkat a výlet mohl být i se sněhem. Jenomže jak se tak dívám z okna, ani to neplatí. Tak uvidíme příští zimu. Takových zajímavých míst je víc, třeba trefíme nějaké ledopády v jeskyni víl nebo někde jinde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud chcete přidat neanonymní komentář a nemáte vhodný účet, v poli Komentovat jako vyberte profil Název/Adresa URL a vyplňte svůj oblíbený nick. Některé prohlížeče si toto nastavení dokáží i zapamatovat.